Verlichting

Verschillende werkzaamheden/bezigheden vergen ander licht. Een gezellig diner vraagt ander licht dan precisie werk, koken ander licht dan tv kijken. Een kantoor wordt anders verlicht dan een huiskamer. Etc.

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat ouderen beduidend meer licht nodig hebben voor hun bezigheden, maar ook voor hun gezondheid. Denk aan b.v. aan de ‘winterdepressie’. Het kunnen genieten van een goede nachtrust heeft vaak te maken met voldoende licht van goede kwaliteit overdag. Ook op dementie heeft goed licht naar blijkt een gunstige invloed.

Lampen worden vaak pas vervangen wanneer ze het niet meer doen. Lampen hebben echter de eigenschap te
verouderen en armaturen worden vuil, waardoor ze na een gedeelte van hun levensduur beduidend minder licht gaan geven. Daardoor is er vaak veel minder licht dan wordt vereist of wordt gewenst. Dit gaat langzaam en valt vaak niet op, maar heeft wel degelijk invloed op de vermoeidheid, de concentratie, het zicht, de gezondheid en mogelijk op de veiligheid.

 EVKS adviseert in verlichting en monteert en vervangt lampen en armaturen. Ook adviseert EVKS over de mogelijkheid om de lampen te vervangen door energiezuinigere types, vooral led, of het vervangen van uw TL’s (T8) door T5. Het kan vaak heel gemakkelijk, en het levert, ondanks de investering, snel een besparing op (korte terugverdientijd!). De onderhoudstermijn wordt door led lampen en CFL’s in elk geval flink gereduceerd. Soms is het zelfs beter en goedkoper om een armatuur in zijn geheel te vervangen.

  • advies en installatie
  • advies m.b.t. besparingsmogelijkheden (led, spaarlamp, bewegingsmelding, schemerschakelaar)
  • onderhoud
  • aanleggen buiten- en tuinverlichting
  • aanleggen en onderhoud noodverlichting/vluchtwegaanduiding