Zelfstandig wonen

Zelfstandig of levensloop bestendig blijven wonen

Ook als u (wat) meer zorgbehoevend of slechter ter been bent of wordt kunt u nog lang, prettig en veilig in uw eigen huis blijven wonen d.m.v. diverse voorzieningen. Levensloop bestendig wonen heeft alles te maken met ergonomie, de studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Het kan een product, een ruimte of een werkplek betreffen. In woonsituaties speelt ook comfort en het goed kunnen functioneren een rol.

Veiligheid in en om het huis is erg belangrijk. Niet bang worden voor de dingen die kunnen gebeuren, maar wel ongelukken zoveel mogelijk voorkomen: dus niet vallen over dorpels en de ‘beroemde’ losse kleedjes, veilig traplopen, een veilige badkamer. En wat als het toch mis gaat? Een noodoproep systeem of een draagbare telefoon met de belangrijkste nummers hierin voorgeprogrammeerd en een huissleutel bij de buren?

Het binnenklimaat is uiteraard van groot belang. Een comfortabele temperatuur (ouderen hebben het eerder koud) in de verblijfsruimte moet, maar ook goede ventilatie is essentiëel. Tegelijkertijd willen we het energiegebruik minimaliseren. Vooral in goed geïsoleerde huizen wordt vaak onvoldoende geventileerd.

Een goed keukenontwerp maakt het werken gemakkelijker: veelgebruikte spullen binnen handbereik, lades in plaats van kasten, goede werkverlichting en een zitmogelijkheid. Dit helpt ongelukken te vermijden.

In badkamers gebeuren relatief veel (onnodige) ongelukken, door b.v. natte, gladde vloeren, te hoge instap in bad of douche en te weinig kracht om lang in de douche te staan.

Ook op een trap gebeuren veel ongelukken door onvoldoende houvast, verkeerde traptreden of slechte verlichting. En vergeet de tuin of het terras niet.

Voor ouderen komt daar nog e.e.a. bij. . Apparatuur moet gemakkelijk en intuïtief te bedienen zijn: grote knoppen en handels in prettig materiaal, met een goede vorm gemakkelijk leesbare teksten. Grote televisie- en computerschermen vragen minder inspanning en apparaten met geluidssignalen moeten goed ingesteld en luid genoeg zijn.

Mogelijk krijgt een ruimte in huis een andere functie als bewegen moeilijk(er) wordt (b.v. een kleine kamer boven wordt een toiletruimte). Hierdoor kunnen er voor de nieuwe functie te weinig stopcontacten of andere aansluitingen zijn, b.v. voor uw hobby, een traplift, een bidet of een sanibroyeur, de verlichting moet worden veranderd, of er moet een oplaadpunt komen voor een scootmobiel.

Een aantal oplossingen:

  • handgrepen in de badkamer, het toilet, de slaapkamer en bij trappen zijn praktisch en een gemakkelijke manier om een huis veilig en comfortabel te maken
  • uitglijden en vallen voorkomen: stroeve vloerbedekking, antislip in de badkamer, niet in de badkuip douchen, een douchezitje aanbrengen
  • niet op stoelen gaan staan, zorg voor een goede trap.
  • dorpels verwijderen of afronden; het plaatsen van z.g. ‘keggen’, b.v. bij de meestal hogere dorpels van de voor en achterdeur
  • deuren verbreden, hellingbanen aanleggen (in de tuin), een traplift
  • bedden op hoogte stapt gemakkelijker in en is fijn voor het opmaken; juiste verlichting (ook als u er ’s nachts ‘uit’ moet
  • keukenindeling en verlichting aanpassen
  • de verwarming en de ventilatie goed instellen en waar nodig aanpassen aan de gewenste situatie
  • er zijn hulpmiddelen om uw huisdier te gemakkelijker te verzorgen

Zie ook de website van de overheid: woning-toekomstbestendig-maken